¡Fiesta barroca latina!

Ensemble Villancico under ledning av dirigent Peter Pontvik

Vad händer under konserten?
Vi befinner oss någonstans i Latinamerika, på 1700-talet. När konsertbesökaren anländer, håller prästen precis på att avsluta mässan. Folket lämnar kyrkan i processionstakt för att snart bege sig till torget där det vankas för fest! Musik och dans återspeglar den brokiga befolkningens traditioner där både indianska, afrikanska och europeiska element kommer till uttryck.

Pedro är mycket kär i Amalia som i sin fåfänga snarare tänker på sig själv och sitt eget utseende. Hon visar ljummet intresse för honom och folket på torget har delade meningar om hur det ska gå med deras kärlek. Amalia börjar flirta med Prästen och båda lämnar torget för en stund. Vid deras återkomst har rykten spridit sig, folket reagerar anklagande. Pedro är förtvivlad och Amalia lätt skärrad. Prästens auktoritet är dock oantastlig och med allas självrannsakan går livet vidare.

Festen fortsätter och nu hittar Amalia och Pedro trots allt till varandra med hjälp av två matchmakers. Prästen tillkallas för att viga dem, kanske en ödets ironi. Nu finns det ännu en anledning till att fira och Fiesta barroca latina avslutas med sång, dans, rytmer och glädje!

Jubileet och den latinamerikanska barocken
Med anledning av 25års-jubileet har Ensemble Villancico skapat Fiesta barroca latina, en scenisk konsert och tidsresa i 1700-talets Latinamerika. 8 sångare, 4 instrumentalister, 2 dansare och dirigent bjuder publiken på en mustig musik- och dansupplevelse.

Strax efter att Columbus anlände till Amerika 1492 kunde man höra inhemska gosskörer sjunga flerstämmiga europeiska verk i Mexikos och Bolivias nybyggda katedraler – på aztekernas och inkas språk! Med tiden förvandlades den västerländska musiktraditionen på kontinenten till något nytt – till en unik multikulturell smältdegel av lokala och inflyttade ingredienser. Välkommen att upptäcka denna festligt och folkligt betonade Early world music repertoaren från barockens Mexiko, Peru och Ecuador på Ingesunds Musikhögskola!

Ensemble Villancico…
…har invigt den skandinaviska publiken i en ny genre: den latinamerikanska renässans- och barockmusiken. Med en konsert- och turnéverksamhet i drygt 30 länder är ensemblen fortfarande ensam i Norden om att representera detta område. På meritlistan finns flera CD-utgivningar, en grammisnominering, ett interpretationspris samt inspelningar i radio och TV, både i Sverige och utomlands. Kombinationen av färgstark, rytmisk tidig latinamerikansk repertoar och den i svensk tradition skolade vokal-instrumentalensemblen har resulterat en ledande position inom genren. Ensemblens klara, homogena klang, de lidelsefulla, rytmiska tolkningarna med inslag av barockdans har vunnit internationell genklang.

 Foto: Sarah Tehranian.
Peter Pontvik. Foto: Sarah Tehranian.

Peter Pontvik…
…född i Köpenhamn, är tonsättare, ensembleledare, musikproducent och musikforskare. Utbildad i Sverige, Uruguay och Tyskland har han skrivit kammarmusik samt kör- och orkesterverk och har även forskat inom tidig musik. 1995 grundade han Ensemble Villancico. Pontvik är grundare av och konstnärlig chef för Stockholm Early Music Festival, har varit ordförande av det europeiska nätverket REMA (2011-15), samt av den nordiska organisationen NORDEM. Han är initiativtagare till ”European Early Music Day” och har fått utmärkelserna “Årets Eldsjäl” av Svenska musikfestivaler samt “Swedish Early Music Award”.

Mer information:
Läs mer på www.villancico.se

11 november klockan 18.00 och 20.00 i Stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund. Konserten är ett samarbete med Musikhögskolan Ingesund.

Samarrangemang med Musikhögskolan Ingesund. Entré: 150 kr. Medlem i AKF: 100 kr. Ungdom t.o.m. 19 år samt studenter (leg) – fri entré. OBS!! FÖRBOKNING AV BILJETTER: mejla till biljettbokning.mhi@kau.se

På grund av rådande omständigheter finns ett begränsat antal publikplatser. Konserten ges två gånger samma kväll så att fler får chansen att se konserten. Konsertvärd säkerställer att restriktionerna följs.