2020 stipendiat – Lovisa Lundmark

Lovisa Lundmark

Lovisa går för närvarande sista året på Estetiska skolans gymnasium där hon har folkmusikfiol som huvudinstrument med Mats Berglund som lärare och sång med Anders Hörngren. Sjunger gör hon i skolans vokalensemble och i kör med Mats Backlund som körledare.

Utanför skolan spelar Lovisa i Arvika Stråkorkester och hon studerar klassisk viola för fantastiska Elisabeth Henriksson, som också var hennes första fiollärare.

Lovisa ser stora fördelar med att få uttrycka sig både genom den folkliga och den klassiska musiken och har enorm respekt för båda genrerna. Samtidigt är hon noga med att skilja dem åt och att tillägna sig och hålla isär båda spelsätten. Just nu koncentrerar hon sig allra mest på folkmusiken men hon spelar också mycket klassiskt och tycker det är en värld och musik som fascinerar. Samspelet i orkestern, att bygga något med så många instrument känner hon ger enorma förutsättningar som inte finns inom folkmusiken.

I framtiden önskar Lovisa bli fiol- och violalärare men körledare är också något som hägrar. Får hon drömma vill hon också vara verksam som folkmusiker, får hon drömma stort vill hon bevara och sprida den västvärmländska folkmusiktraditionen.

Under hösten 2020 kommer Lovisa att ge en konsert med anledning av stipendiet.


Se även övriga stipendiater:

Simon Henriksson
2016 Simon Henriksson
Cecilia Werling
2019 Cecilia Werling
Nora Heinerud
2017 Nora Heinerud

Gabriel Nilsson
2018 Gabriel Nilsson