Kungsbacka Piano Trio

Kungsbacka Piano Trio, som bildades 1997, har vunnit erkännande som en av de mest framträdande ensemblerna i sin generation och gjort en blomstrande internationell karriär. Sedan de vann första pris i Melbourne International Chamber Music Competition har trion framträtt vid ledande festivaler och i de mest betydande konsertsalarna i Europa och på många andra håll runt om i världen. Under 2003 deltog de i konsertserien Rising Stars och debuterade i bl a New York, Amsterdam, Wien, Salzburg, Bryssel och Aten.

Trion blev inbjuden som New Generation Artists av BBC Radio 3 och har sedan dess gjort många radioframträdanden, bl a direktsända konserter från Wigmore Hall och Bridgewater Hall samt från festivalerna i City of London, Edinburgh och Cheltenham. Tillsammans med BBC Scottish Symphony Orchestra har de spelat in Beethovens Trippelkonsert. Bland deras andra inspelningar kan nämnas verk av Rehnqvist på skivmärket BIS. Schubert, Faure, Mozart, och Haydn trior för NAXOS. I år har trion spelat in samtliga pianotrio verk av Robert Schumann på BIS.

Trion har haft ett nära samarbete med en mängd olika kompositörer och har uruppfört trior av bl a Daniel Börtz, Karin Rehnqvist, Jonas Bohlin, Richard Barnard, Helen Grimes och Paul Stanhope. Senast uruppförde de en pianotrio av Kevin O Connell i Belfast, ett beställningsverk av BBC. Förra året firade Kungsbacka Piano Trio 20 år och Britta Byström komponerade ett jubileumsverk för trion.

Under de senaste åren har Kungsbacka Piano Trio regelbundet återvänt till Wigmore Hall och Concertgebouw i Amsterdam samt givit konserter vid bl a Queen Elizabeth Hall, Muziekcentrum Vredenburg i Utrecht, Oslo Kammermusikk Festival, Schleswig-Holstein festival, Schwetzinger Festspiele och Berliner Philharmonie. Förutom otaliga turneer i europa har de även turnerat i Sydamerika, Australien och på Nya Zealand samt givit konserter i Kanada och USA. Under säsongen 13/14 framförde de Beethovens samtliga pianotrior i Wigmore Hall. Trion återvänder regelbundet till Sverige och undervisade från 2001 under en 10 års period vid Musikhögskolan i Göteborg. De har även anordnat sommarkurser i sammarbete med Musikkonservatoriet Falun. Trion gav sin första konsert någonsin i Kungsbacka, därav namnet. Där och i Varberg arrangerar de också en årlig festival ’Change’, nu inne på sitt 21:e år.

I november 2008 mottog trion Musikaliska Akademiens prestigefyllda Interpret pris ur Kronprinsessan Victorias hand.

Datum: 20 oktober
Tid: 19.00
Plats: Rackstadmuséet
Pris: 150 kr, medlem i AKF & Rackstadmuséet 100 kr, Ungdom t.o.m. 19 år samt student, fri entré.